Patentti- ja rekisterihallituksen 3.10.2024 hyväksymät Suomen Joogaliitto ry:n säännöt

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Suomen Joogaliitto – Finlands Yogaförbund – The Yoga Federation of Finland ry. Näissä säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä liitto. Kotipaikka on Saarijärvi ja toimialueena on koko Suomi. Liiton virallisena tunnusmerkkinä käytetään liiton kokouksen hyväksymää logoa. Liiton kieli on suomi.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Liiton tarkoituksena on jäsenyhdistysten kattojärjestönä syventää joogan tuntemusta ja edistää joogan harrastusta Suomessa. Liitto on Euroopan Joogaunionin (Union Européenne de Yoga – European Union of Yoga) täysjäsen vuodesta 1981. Näissä säännöissä Euroopan Joogaunionista käytetään nimitystä EUY. Tarkoituksensa toteuttamiseksi liitto:

  1. järjestää kurssitoimintaa joogan harrastajille ja kouluttaa jooganopettajia ja – ohjaajia. Kurssi ja koulutustoimintaa varten liitto ylläpitää ja kehittää Suomen Joogaopistoa.
  2. tekee yhteistyötä viranomaisten ja jäsenyhdistysten kanssa.
  3. hankkii joogaa koskevaa kirjallisuutta ja muuta materiaalia, toimittaa suomennoksia, harjoittaa alan julkaisu- ja kustannustoimintaa hankittuaan siihen asianmukaisen luvan.
  4. EUY:n täysjäsenenä liitto täyttää opetuksessaan EUY:n jooganopettajakoulutuksen vaatimukset, edistää ja ylläpitää laadukasta ja vastuullista joogan opetusta. Liitto on oikeutettu omistamaan kiinteätä ja irtainta omaisuutta, vastaanottamaan lahjoituksia ja testamentteja, järjestämään keräyksiä ja arpajaisia hankittuaan asianmukaiset luvat sekä perustamaan rahastoja. Liiton tarkoituksena ei ole voiton eikä muun taloudellisen ansion hankkiminen toimintaan osallistuville.
3§ Jäsenet

Liiton henkilöjäseneksi voi jäsenmaksun maksamalla liittyä jokainen, joka hyväksyy liiton tarkoituksen ja säännöt. Liiton jäsenyhdistykseksi pääsee kirjallisen anomuksen perusteella Suomessa toimiva rekisteröity yhdistys tai kerho, joka sitoutuu noudattamaan liiton sääntöjä ja jonka liiton hallitus jäseneksi hyväksyy. Liiton hallituksen esityksestä vuosikokous voi kutsua liiton jäsenen tai muun ansioituneen henkilön liiton kunniajäseneksi.

Henkilöjäsen ja/tai jäsenyhdistys voi erota liitosta ilmoittamalla siitä kirjallisella ilmoituksella. Henkilöjäsen ja/tai jäsenyhdistys, joka rikkoo liiton tarkoitusta tai sääntöjä tai on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin on yhdistykseen liittymällä sitoutunut, tai on menettelyllään huomattavasti vahingoittanut liittoa, taikka ei enää täytä yhdistyslaissa tai liiton säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja, voidaan hallituksen päätöksellä erottaa liitosta. Liiton jäsenistä on pidettävä jäsenluetteloa.

4§ Liittymis- ja jäsenmaksut

Liiton jäsenyhdistyksiltä ja henkilöjäseniltä perittävän liittymis- ja jäsenmaksun päättää vuosikokous. Näiden sääntöjen tullessa voimaan jäsenrekisterissä olevat ainaisjäsenet säilyttävät maksuvapautensa.

5§ Vaalitoiminta

Liiton jäsenyhdistykset lähettävät hallitukselle esitykset henkilöistä, joita yhdistykset asettavat ehdolle liittohallituksen puheenjohtajaksi ja/tai jäseniksi. Ehdokasesitykset on toimitettava hallitukselle viimeistään kolmekymmentä (30) vrk ennen vaalipäivää. Myös yksittäiset henkilöt voivat ilmoittaa halukkuudestaan liiton hallitukseen samalla aikataululla. Hallitus tekee esityksen hallituksesta liittokokouksen päätettäväksi.

Liittokokous voi päättää myös itsenäisen nimitystoimikunnan perustamisesta. Tällöin jäsenyhdistysten sekä yksityisten henkilöiden ehdokasesitykset on toimitettava nimitystoimikunnalle viimeistään kolmekymmentä (30) vrk ennen vaalipäivää. Tällöin nimitystoimikunta tekee esityksen hallituksesta liittokokoukselle.

Mikäli sääntöjen edellyttämää ehdokkaiden vähimmäismäärää ei ole ilmoitettu vaaditussa 30 vrk määräajassa, määräaikaa ei tarvitse noudattaa.

6§ Liittokokous

Liittokokous on liiton ylin päättävä toimielin. Jäsenyhdistysten äänimäärä liittokokouksessa määräytyy niiden edellisen vuoden lopussa laskettavien jäsenmaksunsa suorittaneiden jäsenten määrästä. Yhdistys, johon kuuluu enintään viisikymmentä (50) jäsentä, on oikeutettu yhteen (1) ääneen. Yhdistys, johon kuuluu yli viisikymmentä (50) jäsentä, on oikeutettu yhteen (1) ääneen jokaista alkavaa viittäkymmentä (50) jäsentä kohti, kuitenkin enintään viiteen (5) ääneen. Yhdistys voi jakaa äänimääränsä yhdelle (1) tai useammalle edustajalle.

Jäsenyhdistysten edustajien on ennen kokouksen alkua esitettävä valtakirjansa. Sama edustaja saa liittokokouksessa edustaa korkeintaan kahta (2) jäsenyhdistystä, jolloin hän voi käyttää edustamiensa jäsenyhdistysten koko äänimäärän. Liittokokouksessa liiton yksittäisellä jäsenellä ei ole äänioikeutta paitsi 26.4.1971 yhdistykseen kuuluneet henkilöjäsenet säilyttävät ääni- ja muut oikeutensa.

Päätökset liittokokouksessa tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli näissä säännöissä ei ole toisin määrätty. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Äänestys on avoin, paitsi jos joku edustaja vaatii suljettua lippuäänestystä.

Liiton vuosikokous pidetään viimeistään huhtikuun loppuun mennessä hallituksen päättämällä paikkakunnalla. Liittokokouskutsu lähetetään kaikille jäsenille tietoliikenneyhteydellä sekä Suomen Joogalehdessä julkaistavalla ilmoituksella viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta. Liiton kokoukseen voi osallistua hallituksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Pöytäkirja toimitetaan jäsenyhdistyksille tiedoksi.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja
  3. valitaan sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
  4. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  5. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  6. todetaan kokoukseen osallistuvien jäsenyhdistysten edustajien äänestyskelpoisuus
  7. esitetään vuosikertomus
  8. esitetään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
  9. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  10. vahvistetaan tulo- ja menoarvio
  11. vahvistetaan toimintasuunnitelma
  12. päätetään liittymis- ja jäsenmaksujen suuruus
  13. päätetään hallituksen jäsenten määrä
  14. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  15. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat. Mikäli tilintarkastajaksi valitaan KHT- tai HTM-yhteisö, valitaan sieltä yksi tilintarkastaja eikä varatilintarkastajaa tarvitse valita.
  16. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat Mikäli liiton jäsen haluaa saada jonkin asian liiton vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle tammikuun loppuun mennessä, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
7§ Liiton ylimääräinen kokous

Liiton ylimääräinen kokous pidetään, mikäli hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai milloin yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta vaatii ja ilmoittaa syyn esitykselleen. Hallituksen on kutsuttava ylimääräinen liittokokous koolle pidettäväksi kolmen (3) kuukauden kuluessa siitä, kun pyyntö sille on saapunut näiden sääntöjen mukaisesti.

Ylimääräisen liittokokouksen kutsuu koolle liittohallitus. Kokouskutsu on lähetettävä kirjallisesti ja/tai tietoliikenneyhteydellä vähintään kaksikymmentä (20) vuorokautta ennen ylimääräistä liittokokousta. Ylimääräisessä liittokokouksessa käsitellään ne asiat, joita varten se on kutsuttu kokoon, sekä muut liittohallituksen kokouskutsussa esittämät asiat.

8§ Hallitus

Liiton asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja ja kahdeksan (8) – kaksitoista (12) jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja toimii myös liiton puheenjohtajana. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet valitaan kahdeksi (2) toimikaudeksi kerrallaan. Puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet voidaan valita korkeintaan kolme (3) kertaa peräkkäin. Hallituksen jäsen ja puheenjohtaja voi tulla valituksi uudelleen yhden (1) välivuoden jälkeen.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet sen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet jäsenistä on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen tehtävät ovat mm:

  1. valvoa, että liiton asiat hoidetaan vuosikokouksen ja muiden liiton kokousten päätösten, liiton tarkoituksen ja näiden sääntöjen mukaan
  2. valmistaa asiat liiton kokouksiin ja suunnitella toiminta sekä kutsua koolle kokoukset
  3. edustaa liittoa
  4. ottaa ja vapauttaa liiton toimihenkilöt ja työntekijät, määritellä heidän tehtävänsä ja palkkansa
  5. laatia tulo- ja menoarvio seuraavaksi toimintavuodeksi vuosikokouksen käsittelyä varten
  6. perustaa ja lakkauttaa toimikuntia ja työryhmiä
  7. hoitaa tiedotus liiton ja jäsenyhdistysten välillä
  8. valmistella liiton pitkän aikavälin strategian liiton kokoukselle
  9. organisoida Suomen Joogalehden julkaisuun liittyvät asiat
9§ Liiton nimen kirjoittaminen

Liiton nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

10§ Tilikausi

Liiton tilikausi on kalenterivuosi. Hallituksen on jätettävä liiton tilinpäätös ja siihen kuuluvat asiakirjat ja tositteet viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta liiton tilintarkastajalle, jonka tulee viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta antaa niistä lausuntonsa.

11§ Sääntöjen muuttaminen

Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta on tehtävä liiton kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (¾) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.

12§ Liiton purkaminen

Päätös liiton purkamisesta on päätettävä kahdessa (2) peräkkäisessä liittokokouksessa, jotka pidetään vähintään kolmenkymmenen (30) vuorokauden välein. Liiton purkamiseen vaaditaan kummassakin kokouksessa vähintään kolme neljäsosan (¾) enemmistö annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava liiton purkaminen. Liiton purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi käytetään liiton varat liiton tarkoituksen edistämiseen purkamisesta tai lakkauttamisesta päättävien kokouksien määräämällä tavalla.

13§ Muissa kohdin noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain määräyksiä.