Joogaopiston tarina

Alussa olivat jooga, lippalakki ja Erkki

Joogaopiston tarina voisi alkaa Väinö Linnan malliin: Alussa olivat jooga, lippalakki ja Erkki. Erkki Melartin, joogaan perehtynyt lääkäri ja silloisen Yoga-lehden vastaava toimittaja, laittoi jooganohjaajakurssilla kesällä 1972 lakin kiertämään: siihen kertyi 150 mk tulevan opiston pesämunaksi. Loppuvuodesta rahaa oli koossa 8 000 mk.

Päärakennus

Rohkeaan unelmaansa uskova innostunut joogaajien joukko sai ihmeitä aikaan. Jo seuraavana kesänä Joogaliitto osti tarkan etsiskelyn ja seulonnan jälkeen Saarijärven kunnalta hyväkuntoisen Ranta-Hännilän kansakoulun tontteineen ja metsäpalstoineen. Kauppasumma oli 120 000 mk, ja hallituksen jäsenet takasivat henkilökohtaisesti pankkilainan. Lahjoituksin ja työpanoksin liiton jäsenyhdistykset ja lukemattomat jooganharrastajat ovat rakentaneet ja ylläpitäneet opistoa yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Rakennusta alettiin heti muuntaa ympärivuotisesti toimivaksi moderniksi kurssikeskukseksi. Ensimmäinen työleiri opistolla oli ostovuoden 1973 syksyllä. Kesällä 1974 tilat olivat siinä kunnossa, että voitiin aloittaa säännöllinen toiminta. Loppuvuonna pidettiin jo 26 kurssia yhteensä 500 osallistujalle.

Bobila, savusauna, siipirakennus

Opiston piharakennus uudistettiin 1976 asuintaloksi ensin opiston silloiselle johtajalle Bob Schraderille, josta nimi Bobila. Sittemmin talo on muunnettu kurssilaisten käyttöön: siellä on neljä asuinhuonetta ja iso oleskelutila.

Savusauna Saarijärven rannalle kohosi 1979 lahjoitusvaroin. Myrsky kaatoi tarvittavat puut opiston metsästä, joka oli tuolloin hakkuukiellossa.

Arkkitehti Risto Vuolle-Apiala suunnitteli savusaunan oheistiloineen sekä päärakennuksen laajennuksen, joka valmistui kymmenen vuotta myöhemmin 1989. Sisustusarkkitehtina laajennuksessa ja samalla tehdyssä vanhan osan saneerauksessa toimi Soilikki Suntola. Tällä kertaa saatiin avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä, mutta lainaakin oli otettava. Kun velka lankesi maksettavaksi, summasta puuttui puolet. Taas sattuma puuttui peliin: metsäasiantuntija tuli ilmoittamaan, että olisi hakkuiden aika. Metsän myynnistä saatiin juuri kaivattu velan puolikas.

Lue myös Matti Koskenrannan kirjoittama Joogalehden 2/2023 artikkeli Joogaopiston 50 vuotta on uskomaton menestystarina.